Pages

|The Comrades|

31 May 2010

Tumpasnya Geng Ragut


Wow hari ni ngexz tertarik membaca tajuk berita harian online yang mana 25 peragut bersaudara tumpas di tangan pihak polis. Selalunya kita mendengar macam Geng Kapak. Geng Parang kan, tapi kali ni 25 bersaudara mempunyai pekerjaan menjadi peragut. Bayangkan 25 orang tue beb yang mempunyai pertalian persaudaraan lagi tue. Memang dari ibu sampailah ke anak la ni bekerja sebagai peragut. Ape nak jadi manusia sekarang.

Menurut sumber peragut- peragut ini berasal dari Sabah. Bayangkan jew mereka sanggup pergi ke Semenanjung gara- gara untuk menjalankan aktiviti terkutuk ni. Peragut tersebut telah tumpas semasa Karnival Jom Heboh yang telah dijalankan di Perlis minggu lepas. Tak cukup dengan tue je dorang ni siap tulis dalam diari lagi tempat sasaran yang mereka nak g ragut. Hebat gak kan siap tulis dalam diari. Kiranya memang dorang rancang habis- habisan la ni.

Mangsa utama mereka adalah kanak- kanak yang memakai barangan kemas. Ok jom kita baca berita penuh tentang kes ragut ni.


KANGAR: Seramai 25 peragut, sebahagian besarnya mempunyai pertalian keluarga, termasuk ibu dan anak perempuan, ditahan dalam operasi khas polis Perlis selepas dikesan aktif meragut sempena Karnival Jom Heboh TV3 di sini, kelmarin. Berikutan itu, polis menemui 37 rantai leher, 14 loket, sembilan rantai tangan dan kaki yang keseluruhannya bernilai RM26,500 diragut kumpulan itu pada program yang berlangsung selama dua hari berhampiran Stadium Utama Kangar, di sini.
Ketua Polis Perlis, Datuk Ghazali Mohd Amin, berkata 25 suspek iaitu 12 lelaki dan 13 perempuan berusia antara 18 hingga 46 tahun yang semuanya berasal dari Sabah dikesan bergerak aktif menjalankan kegiatan ragut sempena majlis keramaian.
“Polis menerima 11 aduan mengenai kes ragut membabitkan mangsa terdiri daripada kanak-kanak berusia tiga hingga enam tahun yang mengunjungi Jom Heboh dan segera menubuhkan skuad khas memantau kegiatan itu,” katanya di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Perlis (IPK) di sini, semalam. Beliau berkata, empat suspek pertama, termasuk dua wanita ditahan bersama dua gunting sebelum, polis menyerbu sebuah hotel di Kuala Perlis dan menahan 21 ahli kumpulan peragut yang sebahagian besarnya mempunyai pertalian keluarga menginap di tujuh bilik di situ. “Siasatan awal mendapati, kumpulan itu datang ke sini hanya untuk meragut. Polis turut menemui diari tercatat beberapa majlis keramaian yang akan menjadi sasaran mereka,” katanya. Ghazali berkata, polis turut menahan tiga suspek pembeli berasal dari Perak dan Pulau Pinang yang mengikuti kumpulan terbabit bersama alat penimbang emas serta 80 gram emas yang baru dibeli. Beliau berkata, modus operandi mereka adalah bergerak dalam kumpulan kecil dengan mengenal pasti kanak-kanak yang memakai barangan kemas. serta mengelilingi mangsa sambil bermain manja sebelum meragut. Semua 25 suspek ditahan reman selama empat hari bermula semalam untuk siasatan lanjut dan kes disiasat mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan. Pendaftar Mahkamah Sesyen Kangar, Monica Jospeh Gaisah, hadir ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kangar, bagi tujuan keselamatan untuk membaca perintah reman kepada semua suspek, pagi semalam

p/s Berhati- hati apabila berada di tempat keramaian kerana ketika ini lah para peragut akan menjalankan perbuatan meragut tanpa kita sedari

Terima Kasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NGoNgexz Copyright © 2015 Designed by MaiGraphikDesign