Pages

|The Comrades|

26 August 2012

Samsung bayar RM3.2 billion kepada Apple

Pergh... Menang jugak akhirnya Apple baru-baru ni bila Samsung didapati bersalah kerana meniru paten Apple. Banyak giler tue bhai... Hah jo, baca citer sebenar.

SAN JOSE, California 25 Ogos - Selepas setahun melalui proses perbicaraan, para juri di sini semalam memutuskan bahawa syarikat teknologi Korea Selatan, Samsung mengambil teknologi inovatif yang digunakan Apple bagi membuat revolusi iPhone and iPad keluaran syarikat berkenaan.

Para juri mengarahkan Samsung untuk membayar kepada Apple sejumlah AS$1.05 bilion (RM3.2 bilion).

Bagaimanapun, Samsung akan membuat rayuan berhubung keputusan itu.

Apple Inc. memfailkan tuntutan mahkamah berhubung pelanggaran paten pada April tahun lalu dan menuntut gantirugi tertinggi sebanyak AS$2.5 bilion (RM7.75 bilion) daripada pesaingnya itu.

Samsung Electronics Co. bagaimanapun bertindak menyaman semula Apple dan menuntut ganti rugi sebanyak AS$399 juta (RM1.2 bilion).

Keputusan itu bagaimanapun memihak kepada Apple setelah juri menolak semua tuntutan Samsung ke atas Apple.

Juri juga pada masa yang sama menolak tuntutan Apple membabitkan kira-kira dua dozen peralatan Samsung serta menolak tuntutan ganti rugi AS$2.5 bilion sebagaimana yang diminta Apple.

Bagaimanapun, juri mendapati, beberapa produk Samsung telah secara tidak sah menggunakan ciptaan Apple seperti kebolehan membesarkan saiz teks dengan menggunakan jari.

Sebahagian daripada tuntutan mahkamah juga, Apple menuntut Samsung menarik balik telefon bimbit dan komputer tablet popular syarikat Korea itu daripada pasaran AS.

Hakim dijangka membuat keputusan berhubung perkara itu tidak lama lagi.

Sementara itu, semasa menutup hujah perbicaraannya, peguam Apple, Harold McElhinny mendakwa Samsung 'mempunyai krisis reka bentuk' selepas pelancaran iPhone pada 2007 manakala eksekutif Samsung secara tidak sah membuat keuntungan daripada kejayaan gajet itu.

Peguam Samsung membalas hujah itu dengan mendakwa mereka boleh menunaikan kemahuan pengguna dengan menghasilkan skrin besar pada telefon pintar mereka.

Moral of the story: janganlah kita meniru-niru hasil kerja orang lain. Eh.. Gitu ke..kikiki


- Posted using BlogPress from my iPad

Terima Kasih

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NGoNgexz Copyright © 2015 Designed by MaiGraphikDesign