Pages

|The Comrades|

06 February 2010

Tutorial Function New Entry



Selamat berhujung minggu semua !!!macam mana dengan hujung minggu korang??best tak??yer la kan tak lama lagi cuti tahun baru cina.ok la kali ni cik ngexz nak buat tutorial pasal New Entry. Mesti korang abaikan saja tutorial yang ini kan.yer la semua orang kan expert. tapi cik ngexz tahu mesti yang newbie tue kurang fasih lagi kan.so meh cik ngexz perkenalkan satu-satu function dia k.

1. Fungsi Compose & Edit Html



perasan tak box yang atas sebelah kanan tue.meh sama2 perasankan diri k.korang tahu tak fungsi dua box tue??ok meh sini cik ngexz terangkan.kalau korang nak taip macam besa jer, korang click yang kat compose tuh.then kalau korang jenis yang suka main dengan coding2 nih, korang prefer lah pakai edithtml.kadang2 mesti korang tersalah tekan yang kat edithtml tue kan.then tak tau nak buat aper dah.. senang jer kalau nak nampak perkataan yang kita tulis tue macam besa, korang click la balik kat compose tue.

2. Function box yang berada kat bawah title & Link
ok kita mula dari kiri dulu k.

Font = boleh tukar font yang kita suka

TT = icon yang ini pulak untuk mengecilkan font-font yang kita buat tadi..korang pilih la besar mana size perkataan yang korang nak pilih. cikngexz

b = icon yang ini pulak untuk menghitamkan perkataan. cikngexz

i = icon yang ni pulak untuk italickan perkataan kita tuh. cikngexz

Tcolor =
yang ni pulak kita boleh choose mana2 kaler yang kita suka. cikngexz

Bentuk rantai = icon yang berbentuk rantai tue untuk kita buat link kat URL lain.tapi makesure b4 korang link kan dia, korang mesti highlightkan dulu perkataan yang korang nak linkkan.


4 icon tue = icon tue pulak untuk korang buat text ke kiri ke kanan, justify ker.

icon 1 2 3 = yang ni untuk membuat list secara 1 2 3

Bullet list = yang ni pulak korang boleh letakkan bullet

ABC = icon yang ni untuk cek spelling.tapi cik ngexz jarang guna..heheh

add image= yang ni pulak untuk korang upload gambar.once korang tekan icon tue, akan appear satu box.kat situ korang boleh la browse gambar2 yang korang nak upload.


add video= yang ni pulak sama macam add image tadi.tapi korang perlu add video jer la


remove formatting selection = icon yang last sekali ni cik ngexz tak sure sgt fungsi dia.tapi jarang guna la.

ok korang tengok kat bawah sekali yang ada post options & Labels kan.korang click kat situ & akan appear Reader Comments, Back Link, Post date & time kan.

yang Label tue korang nak letak pun x per, tak nak letak pun tak per.

Dan post option plak, dalam dia ada post date and time.. itu nak guna bila buat schedule entry
pastu if entry tu ko taknak bagi orang komen.. just tick kan kat dont allow...

ok setakat ni dulu pembelajaran kita k..cikngexz nak mamam jap
Terima Kasih

4 comments:

zulhilmi bdk blur said...

still x paham la..
camne ek..huhu

ziha said...

gud tips..

Yatie said...

salam ziarah dan salam perkenalan, thanks for the info....akak nak tanya tntng blog akak...kenapa entry terbaru akak tak ada di link blog...padahal sebelum ni ok je...ianya berlaku sejak 2 hari lepas hingga sekarang...biasanya bila ada entry terbaru, ianya akan bertukar mengikut apa yg kita n3kan, tapi ianya tak bertukar2...harap boleh bantu akak ya...thanks.

IKLAN PERCUMA said...

saya buat tapi tak kluar gambar kenpa yer..ada sesiapa boleh bantu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NGoNgexz Copyright © 2015 Designed by MaiGraphikDesign