Pages

|The Comrades|

04 February 2010

Disable right click

ok kali ni cik ngexz punya kerajinan melampaui segala-galanya.so dengan kemelampauan ini cik ngexz nak kongsi ckit pengetahuan yang cik ngexz tau kat korang k.kali ni cik ngexz nak ajar korang macam mana nak kasi orang lain tak bleh amik harta karun yang ada dalam blog korang k.senang jer ni.pejam mata pun boleh.hahaha.tutorial ni cik ngexz namakan disable right clicks k. actually ada 3 cara semuanya macam mana nak disable right click ni.so sekarang cik ngexz nak ajar ketiga2 nyer k



Cara pertama - cara ni cuma disable jerk.still boleh copy lagi dengan cara highlight then ctrl+ C.ni kira tak kezekut lagi ni..so cek it out!!

1. g kat LAYOUT

2. EDIT HTML

3. Korang cari code yang ada mcm gini <body> Dah jumpa, then code tue korang tukarkan kepada <body oncontextmenu="return false;">

4. then save template..senang kan



Cara kedua - cara ni cara yang kuar pop up window gitu..macam high class blog la jugak kan..haha.

1. korang g PAGE ELEMENT.

2. then g ADD GADGET.kat sana korang click kt html/javascript

<script language='JavaScript'>
<!--

//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com

var message="No Right-Click!";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>


p/s tulisan yang cik ngexz kalerkan merah tuh korang boleh la tukarkan skati korang nak k.contohnya "hah wat per 2.dont amik2 k".tue depend kat korang nak tulis ape.


Cara ketiga -ini plak cara yang paling 1 sen pun tak kasi orang amik hak kita.memang haji bakhil abeh..nak highlight pun tak dapot dowh!!

1. korang g kat LAYOUT

2. then cari kod <head>

3. pastu korang pastekan coding kat bawah ni kat bawah <head>makesure <head> terletak kat bawah tau!!



script type="text/javascript">
//form tags to omit in NS6+:
//http://eking.in
var omitformtags=["input", "textarea", "select"]

omitformtags=omitformtags.join("|")

function disableselect(e){
if (omitformtags.indexOf(e.target.tagName.toLowerCase())==-1)
return false
}

function reEnable(){
return true
}

if (typeof document.onselectstart!="undefined")
document.onselectstart=new Function ("return false")
else{
document.onmousedown=disableselect
document.onmouseup=reEnable
}

</script>



done!!

itu jerk la..senang kan..

selamat mencuba..kalau tak tahu, gtau cik ngexz lagi k

p/s oyer...lupa cik ngexz nak pesan td..korang kalau nak copy paste coding kat page cik ngexz ni korang perlu highlight dulu k then ctrl +C..kalau right click macam gitu jer mmg tak bleh..


Terima Kasih

4 comments:

AFiQBooM said...

thanx cik ngexz
rocks!!!

NGoNgexz said...

ur most welkam afiqboom..

rawk!!!!

Me said...

yeah ! rox :)

Syairah said...

kakkk. i nak guna yg first step tu, tapi tak jumpa ah :'(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NGoNgexz Copyright © 2015 Designed by MaiGraphikDesign