Pages

|The Comrades|

05 February 2010

Tutorial Border

monink anak-anak murid cik ngexz sekalian!!! macam mana pagi ni??ada sihat ka??**woah ayat boleh blah gitu**.semangat ckit nak blaja pagi ni ka..yer la ari jumaat..esok dah cuti dah..ok sebelom cuti, cikgu nak bagi satu tutorial kat korang k.nanti sampai rumah, try buat.hari ni kita belaja macam mana nak letak border kat blog kita..

ok senang jer ni..

1st step korang copy coding yang cik ngexz bagi kat bawah ni k.


#Profile1 {
padding: 0 5px 0 5px;
background: #ffffff; <-----korang boleh tuka color background g kaler korang suka
border: solid #000000 1px;
}

#HTML1, #Profile1, #HTML2, #Text2, #Text1, #HTML3, #LinkList8, #BlogList1, #HTML4, #LinkList2, #LinkList3, #LinkList4, #LinkList6, #LinkList5, #BlogList2, #LinkList1, #BlogArchive1, #HTML7, #HTML6, #Label1, #Text4, #TextList1, #TextList2, #HTML10, #LinkList7, #BloggerButton1, #HTML15 {
padding: 0 5px 0 5px;
border: solid #38B63C 3px; <---- ini plak utk kaler border tuh.korang pilih la skati
background: #ffffff;

}


2nd step korang pastekan coding tuh tadi kat EDITHTML bahagian LAYOUT tuh.korang pastekan coding2 ni kat belah coding2 sidebar wrapper atau left sidebar wrapper.. itu pun selepas } ye....dah paste korang savekan k.




tapi satu jer cik ngexz nak pesankan ni.bila tiap kali korang nak add gadget tuh (linklist, link ke)makesure korang cek balik pas korang add tue kat edit html.scroll jer sampai bawah.if korang masukkan text la contoh. korang g la tengok text tue yang keberapa k.ada paham??kalau tekxt yang ke 10, dia akan mention text10 kat situ.


lepas tuh korang kena patah balik kat coding yang korang pastekan tadi.masukkan #text10 diantara coding2 yang ada di situ..

tapi ko taknak gadget tue ada border, ko perlu buang la #text10 tuh


pening tak nak paham??tak per belajar ckit2 k..

ok selamat mencuba
Terima Kasih

8 comments:

zulhilmi bdk blur said...

hmmm....
tetap pening...
hihi

NGoNgexz said...

apesal pening zul?fahami la step by step

el said...

code tu kn copy smua ke?
#Profile1 {
padding: 0 5px 0 5px;
background: #ffffff; <-----korang boleh tuka color background g kaler korang suka
border: solid #000000 1px;
}

#HTML1, #Profile1, #HTML2, #Text2, #Text1, #HTML3, #LinkList8, #BlogList1, #HTML4, #LinkList2, #LinkList3, #LinkList4, #LinkList6, #LinkList5, #BlogList2, #LinkList1, #BlogArchive1, #HTML7, #HTML6, #Label1, #Text4, #TextList1, #TextList2, #HTML10, #LinkList7, #BloggerButton1, #HTML15 {
padding: 0 5px 0 5px;
border: solid #38B63C 3px; <---- ini plak utk kaler border tuh.korang pilih la skati
background: #ffffff;

el said...

kalo tujuk gmbr rs boleh buat uhuhu

el said...

sori..saya bkn pndi sgt bab2 ni..hehehe

el said...

border tu yg title setiap link tu kan?
saya budak..eh mak budak baru nak belajar touchup blog kasi cun..heheh plis plis plis dun hate me coz i will ask more more more..hahahahaha

NGoNgexz said...

@el..ok2 nnt ngexz usahakan ajar pakai gmbr k..its ok

petite_girlz07 said...

xphm r..hhuhuhuhhuh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NGoNgexz Copyright © 2015 Designed by MaiGraphikDesign